sunnuntai 21. elokuuta 2016

Niitin puuhia ja Savun aksaa

Hieman on ollut hiljaista puuhaaminen. Arjen alkaminen on vienyt aikalailla mehut, eikä oikein jaksa treenata isommin. Savu on toki aksaillut vähintään kerta viikkoon, joka toinen viikko meillä on lisäksi JANKn aksavalmennuksen treenit jota vetää Maiju Korhonen, että aksa saisi ainakin edistyä johonkin, kun kerran treenataankin :D

Savu on ollutkin ihan pätevä aksaeläin. Sen kanssa on kyllä ilo tehdä, kun vaikka se onkin nyt vähän tuhmaillut, niin kyllä se pääosin on tosi kiltti ja menee ihan sinne minne ohjaa. Tarvii vaan itse ohjata vähän rivakammin, sen verran sukkelasti se kulkee. Ulkokentällä aksataan nyt oikeastaan ekaa kertaa ikinä, ja tämä aiheuttikin hieman pohjan kanssa hakemista ja rimojen tiputtelua alkuun. Viime treeneissä näytti sitten jo ihan hyvälle :) Seuraavat kisat menee syyskuulle mutta kyllä me tosissaan koitetaan hakea nyt sitä vikaa nollaa.

Nippe Niittiläinen on nyt 5.5kk. Se on toisaalta tosi kiva ja helppo, toisaalta ihan äärimmäisen raskas ja ärsyttävä. Sen pursuava energia on jotain ihan pöhköä, mutta toisaalta on kyllä kuuliainen, tosi hyvin laumaantunut, ja suloinen koipikoira. Suurin kypsymisen aihe on se alituinen tarve roikkua Savussa 24/7 joka on mennyt jo siihen ettei se ole enää Savun kanssa kuin pidemmillä lenkeillä. Lyhemmillä lenkeillä se on remmissä. Savu hermostuu Niitin riekkumiseen eikä osaa sanoa sille tarpeeksi tiukkaan, ja mun mä puutun asiaan (vaikka vaan kutsumalla Niitin pois) kokee Savu tehneensä jotain väärin. Toinen mikä malilapsessa on todella ärsyttävää on sen kysy pissata ja kakata sisään. Tässä jo oli vähän valoa tunnelin päässä nähtävissä, mutta eilen se taas pissasi sisään 3 kertaa. Ja ei kyse ei ole siitä ettei sitä käytettäisi ulkona. Saattaa pissata heti tultuaan sisälle. Myös kakkaaminen käy tosi näppärästi sisään. Sen hädän se tekee kuitenkin vain mun työhuoneen lattialle, siellähän se vietti ekat 3kk aitauksessa, että varmaan se kuvittelee että sinne kuuluukin kakata. Työhuone on toki aidan takana, mutta kelpie osaa avata portin ja kun se jää sen jäljiltä auki käyttää Niitti tilanteen poikkeuksetta hyväkseen. Noh, koitan ajatella että se on vasta 5kk että eipä se tarvitsekaan olla sisäsiisti... Yöt se kuitenkin nukkuu tyytyväisenä, pitää olla siihen tyytyväinen.

Mutta jos jotain positiivistä haluaa sanoa, niin on se kyllä kivakin. Sillä on tosi kiva laumavietti, ei lähde omille teilleen, ja vaikka tontin ohi kulkee joku ei koe asiakseen mennä moikkaamaan. Luoksetulo toimii tosi kivasti. Viime vkolla treenasin sen kanssa aksakentän laidalla pikkaisen, ja jäin sitten suustani kiinni. Nippe pyöri siinä ympärillä, kunnes joku aloitti aksaamaan hurjasti haukkuvan koiran kanssa siinä vieressä. Niitti ajatteli mennä moikkaamaan, mutta heti kun sain suuni auki jarrutti täydestä vauhdista ja kääntyi takaisin mun luo.
Lasten kanssa se on tosi nätisti ja mummokoira on sen paras leikkikaveri. Ne jaksaa Vegan kanssa painia ja leikkiä joka päivä, ja Vee jopa oikein hakeutuu Niitin luokse ja toisinpäin.

Treenatessa se on tosi keskittymiskykyinen ja hauska. Jaksaa tehdä juttuja nauttii selvästi kun saa tehdä yhdessä. Tottis on ihan alussa toki, muutamaa asiaa on vasta nimetty. Vähän se taitaa hahmottaa perusasentoon tulemista, noutoa ja jääviä, mutta kaikki on kyllä ihan kesken ja niin saakin olla.

Jälkeä sen kanssa on tehty vaihtelevalla mielenkiinnolla. Siitähän on tarkoitus tulla FH-koira jos vaan mä jaksan hinkata. Mutta pohjat ainakin rakennetaan sen mukaan. Alun takkuamisen (pentu vetää niin lujaa ettei siinä ole mitään järkeä) jälkeen, saatiin homma näyttämään sille mille toivon että se näyttää. Vaikea tietty tietää että miltä sen olisi hyvä näyttää, kun ei yhtään toimivaa FH-koiraa ole onnistunut rakentamaan, mutta nyt ainakin treenaaminen on kivaa ja tuntuu fiksulle. Katsotaan mihin se kantaa. Eilen otettiin video kun jaksoin tehdä jäljen kotipihaan aamuruuasta. Tuo on aika maksimimitta mitä ollaan tehty. Joka askeleella palkkaa, kulmissa 2/askel. Ehkä joskus ensi kesänä sitten kokeillaan joku tyhjä askel, sitä ei oo kiire kokeilla. Jotain erillisiä ilmasutreenejä voisi alkaa tehdä, ensin vain ilmasuja ilman jälkeä (maahanmeno) toki. Kulmia on ollut ja jotain loivaa kaartakin. Niissä ei tunnu olevan kauheasti ongelmaa vielä. Mutta hurjasti vaan toisotoja ja treeniä tämäkin laji vaan vaatii. Pituutta ei jäljelle saa tuon enempää koska enempää ei ole kovin mielekästä syöttää, ettei kylläänny ja tyhjiä en tosiaan ota mukaan ennenkuin tikkaaminen on täysin itsestään selvyys.Ens vkonloppuna onkin Niitin ihanien kasvattajien organisoima tottisleiri, jossa on kouluttamassa Niitin isän omistaja Sanna, ja kasvattaja Esakin ehtii ilmeisesti vähän pentuja leikittämään. Koitetaan sieltä saada sitten vinkkejä jäljen jatkoonkin, tai sitten pitää konsultoida jotain FH-gurua :D (eli Hannaa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti